Zbiór informacji z matematyki oraz fizyki przygotowany przez Szkołę Maturzystów
Zapiszmy 4 znane nam wyrażenia:
1. cos(x-y)= cos x cos y + sin
x
sin y
2. cos(x+ y)= cos x cos y
- sin x
sin y
3. sin(x+ y)= sin x cos y + cos
x
sin y
4. sin(x-y)= sin x cos y - cos x
sin y
Dodając wyrażenie 3 i 4
stronami otrzymamy: sin(x+y) + sin(x-y)= 2sin xcos y
Zakładając, że x= i y =
otrzymujemy, że sin α+ sinβ= 2sin
cos
Postępując analogicznie
otrzymujemy łącznie 4 wyrażenia które zapiszemy jako następujące Twierdzenie:
1. sin x – cos x =
cos ( –x)- cos x
= -2
sin (
)
sin
) = 2
sin (
)
sin (x-
)=
sin (x-
)
2. - 2cos x =
2
(
– cos x) =
2
(cos
– cos x) =
-2
2
sin
sin
=
= -4 [sin(
+
]
[sin(
-
]
Rozwiązanie:
L= 4 sin
cos
4sin
cos
= 2
2
sin
cos
= 2
2
sin
cos
= 2
(sin
+ sin
) =
+
= P c.k.d.
1. Zamień sumę na iloczyn: 2sin2 +
sin2
- 1.
Odp. 2sin ; wskazówka: zapisz
dane wyrażenie w postaci 2
.
2. Wykaż, że jeśli x R, to: sin
- sin
= sin x