Zbiór informacji z matematyki oraz fizyki przygotowany przez Szkołę Maturzystów
Rozwiązanie:
Zał. 2x+ ≠
+ k
, k∈C → x≠
+ k
, k∈C
Przekształcamy dzieląc
przez 3 równanie do postaci: tg (2x+) =
Odczytujemy z wykresu
funkcji tangens, że 2x+ =
+ k
, k∈C → Odp. x=
W związku z tym że okres
sin x wynosi przekształcamy równanie do postaci:
-2+4+5sin x=0
Korzystamy z jedynki
trygonometrycznej i otrzymujemy: 2-2+4+5sin x=0 → 2
+5sin x+2=0
Robimy podstawienie, czyli sin x= t, t∈<-1,1>
Otrzymujemy teraz funkcję
kwadratową 2+5t+2=0
Obliczamy pierwiastki: t=
-2 ٧ t=
t= -2 jest sprzeczne,
więc mamy 1 rozwiązanie: t=
sin x= → Odp. x= -
+ 2k
٧ x=
+ 2k
, k∈ C
Założenie: tg x≠1٨ ≠
+ k
, k∈C →
≠
+ k
٨
≠
+ k
, k∈C
Z tego równania wynika,
że = 0
Przekształcamy tangens na
iloraz sinusa i cosinusa i otrzymujemy:
= 0 →
→ 2sinx = 0 → sinx = 0 →
Odp. x= k, k∈C
Dzieląc przez 2
otrzymujemy:
sin2x +
cos2x =
→
sin2x +
cos2x =
Korzystając ze wzoru na
sinus sumy otrzymujemy:
sin2x +
cos2x= sin (2x+
) =
Odczytujemy z wykresu
funkcji sinus, że: 2x+ =
+ 2k
٧ 2x+
=
+ 2k
, k∈C
Odp. x= k ٧ x =
+ k
, k∈C
Zał: x≠ , k∈C
Przekształcamy: -
= 0
-
=
=
=
= 0
→ Odp. x=
+ k
, k∈C
Aby to równanie miało rozwiązania wartość m musi należeć do zbioru wartości funkcji f(cos x) znajdującej się po lewej stronie równania
Robimy podstawienie: t= cos x, t∈ <-1,1>
f(t)= + 4t+3
Sprawdzamy, czy
wierzchołek tej funkcji kwadratowej znajduje się w jej dziedzinie: =
= -
Wierzchołek należy do dziedziny
Obliczamy f() oraz wartości na krańcach przedziałów:
f(- ) = 2
f(-1)= 3
f(1) = 11
Z powyższych wartości wynika, że f(t)∈ <2,11>, więc:
Odp. to równanie ma rozwiązania, gdy m∈ <2,11>
a) sin
b) ctg
Odp. a)
b)
x =
2. Rozwiąż równania:
a)
b) 2cos
Odp. a)
x =
b)
x = 2
3. Rozwiąż równania:
a) 2sin3x - 3sin x cos x = 0
b) 2sin5x - 3sin3x + sin x = 0
Odp. a)
x = k
b)
x = k
4. Rozwiąż równania:
a) 4sin(
b) cos
Odp. a)
x = 0,5
b)
x = 2
1. Rozwiąż równania: =
=
k
C
+ 3k
k
C
= 1
= -1
+ 3k
lub x
=
+ 3k
, k
C
+ 6k
lub x
= -2
- 6k
, k
C
lub x
=
+ 2k
lub x
=
+ 2k
, k
C
lub x
=
+ 2k
lub x
=
+ 2k
lub x
=
+ 2k
lub x
=
+ 2k
lub x
=
+ 2k
lub x
=
+ 2k
, k
C
x) = 4x2
- 4x + 5
+
x2 = 2x - 3